Beste Sapcentrifuge

Vers geperste sappen zijn een heerlijke en gezonde manier om de dag optimaal te beginnen. Met een sapcentrifuge maak je goedkoop en snel je eigen vitaminebommen, in plaats van ze tegen een hoge prijs in de supermarkt of bij de pomp te kopen.

De beste sapcentrifuges vind je in ons vergelijkingsoverzicht. Waar je bij aankoop allemaal op moet letten hebben we in deze gids tot in detail opgenomen.

Dit zijn de vijf beste sapcentrifuges van 2022

1. Black+Decker Sapcentrifuge 600W – Beste keuze

2. Philips Viva HR1836/00 – Populaire keuze

3. Princess Juice Extractor 202040 – Beste goedkope sapcentrifuge

4. Power Juicer SUNBRID RVS 400W – De snelste sapcentrifuge

5. Philips Avance HR1922/20 – Hoogste kwaliteit

De belangrijkste feiten in het kort

  • Sapcentrifuges verwerken rauwe groenten en fruit tot vers sap, dat niet alleen rijker aan vitaminen en gezonder is, maar ook goedkoper dan zijn industrieel geproduceerde tegenhanger.
  • Kant-en-klare sappen bevatten vaak toegevoegde ingrediënten zoals suiker. Thuis geperste sappen bevatten daarentegen alleen natuurlijke, gezonde ingrediënten.
  • Een groot invoer gat maakt het overbodig om je groente en fruit eerst fijn te hakken voordat je een sapje kunt maken – dit bespaart tijd en moeite.
  • Voor veilig gebruik is een sapcentrifuge voorzien zijn van een vergrendelmechanisme, oververhittingsbeveiliging en antislipvoetjes.

Je dagelijkse dosis vitamine uit eigen keuken

Vind je het moeilijk om in je dagelijkse routine aan de de aanbevolen vijf porties groenten en fruit te komen? Vers geperste sappen zijn gezond en smaken heerlijk.

Bovendien is dit een van de makkelijkste manieren om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit naar binnen te werken. Wat vroeger bewerkelijk handwerk was, wordt tegenwoordig in een mum van tijd machinaal geperst.

Hoewel er nog steeds mechanische sapcentrifuges zijn voor wanneer je even snel een sinaasappel wilt persen, kunnen grotere hoeveelheden niet worden verwerkt tot sap met deze apparaten – of in ieder geval alleen met (te) veel tijd te spenderen.

Vandaag de dag kun je kiezen uit verschillende elektrische sapcentrifuges met krachtige motoren en verschillende snelheidsinstellingen die in een mum van tijd vers geperste sappen tevoorschijn toveren.

Vitaminerijk en ontgiftend

Juicers bieden de ideale manier om in een mum van tijd vitaminerijke smaakbommen te bereiden in je eigen keuken. Ze zijn de moeite waard voor iedereen die waarde hecht aan een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding.

Verse sappen bevatten niet alleen waardevolle voedingsstoffen, maar ook belangrijke enzymen en plantaardige stoffen die het immuunsysteem versterken. Zo voorkomen ze vitamine- en mineralentekorten en helpen ze verkoudheid in de kiem te smoren, vooral in de wintermaanden. In de ochtend zorgen ze voor een optimale start van de dag als energiebron.

Omdat sappen ook bijzonder gemakkelijk te verteren zijn voor het spijsverteringssysteem, is de zogenaamde sapkuur een uitstekende manier om overtollige kilo’s te kwijt te raken of actief te detoxen.

Het alternatief voor industrieel geproduceerde sappen

Er zijn bijna geen grenzen aan je creativiteit als het gaat om sappen: Terwijl eenvoudige, handmatige sapcentrifuges alleen worden gebruikt voor citrusvruchten, nemen elektrische sapcentrifuges tal van groenten en fruit op. Je kunt dus zelf bepalen welke ingrediënten in je sap gaan. Dit geeft je ook controle over de hoeveelheid suiker die inbegrepen is.

In tegenstelling tot de gebruikelijke reclamebeloftes bevatten kant-en-klare sappen vaak grote hoeveelheden suiker, maar slechts een kleine hoeveelheid fruit. Het lijkt meer op nectar – met andere woorden, een vruchtensap dat met veel suiker en water is gefabriceerd.

Bovendien worden de geringe voedingsstoffen en vitaminen tijdens het conserveringsproces vernietigd en vervangen door additieven.

In tegenstelling tot hun tegenhangers in de supermarkt kun je zonder zorgen genieten van deze eigengemaakte vitaminebommen, omdat je precies weet waar ze van gemaakt zijn. Hoewel het meer moeite kost dan het handige, in de winkel gekochte alternatief, kan een in de winkel gekocht sap niet concurreren met een vers product uit een sapcentrifuge.

Of het nu gaat om het glas sinaasappelsap bij het ontbijt of de jaarlijkse zuiveringskuur: een sapcentrifuge mag in geen enkele goed uitgeruste keuken ontbreken.

Terwijl de eerste elektrische sapcentrifuges onhandig in gebruik waren, moeilijk te reinigen en oorverdovend luidruchtig waren, werken moderne, hoogwaardige sapcentrifuges van roestvrij staal rustig en efficiënt. Veel modellen kunnen niet alleen sap maken, maar zijn ook geschikt voor het maken van plantenmelk, hummus of sorbetijs. Om je te helpen navigeren door het brede aanbod op de markt, variërend van de goede oude citrussapcentrifuge tot de stoomsapcentrifuge, hebben we deze koopgids geschreven.

Een overzicht van sapcentrifuges

Bij het zoeken naar een sapcentrifuge kom je onvermijdelijk termen tegen als citrussapcentrifuge, slow juicer, centrifugaal juicer en stoom juicer. De verschillende soorten sapcentrifuges verschillen fundamenteel in hun werking en dus in de manier waarop ze sap onttrekken:

  • Citrussapcentrifuges: door spierkracht en hefboomwerking.
  • Trage sapcentrifuges: door schroefpersen
  • Centrifugale sapcentrifuges: door middel van centrifugale kracht
  • Stoomsapmachine: door middel van stoom

Terwijl handmatige citrussapcentrifuges ideaal zijn om snel en gemakkelijk in de ochtend een dosis vitamine te scoren, werken centrifugale sapcentrifuges met centrifugale kracht om het fruit of de groenten te vermalen.

Slow juicers gebruiken lage snelheden voor een maximale sapopbrengst, terwijl stoomsapcentrifuges gebruik maken van hoge temperaturen en stoom om sappen te produceren.

De verschillende technieken hebben dus effect op de hoeveelheid voedingsstoffen die worden vastgehouden en hoelang het duurt voordat je sap gemaakt is.

De mechanische citrussapcentrifuge is de eenvoudigste en meest kosteneffectieve manier van persen. Het wordt vooral gebruikt om sap te extraheren uit citrusvruchten zoals sinaasappels of citroenen. Dit is te danken aan het eenvoudige ontwerp, wat bestaat uit een sapopvangbakje en een geribbelde perskegel.

Wanneer er druk wordt uitgeoefend, laat de kegel toe om een gehalveerde stuk fruit te persen. Tijdens dit proces barsten de kleine vruchtlichamen van de citrusvruchten, zodat het sap door een zeef in de opvangbak stroomt. Sommige sapcentrifuges hebben ook een filterzeef om de pulp van het sap te scheiden.

Deze handige sapcentrifuges nemen nauwelijks ruimte in beslag, zijn gemakkelijk te gebruiken en zijn zelfs te gebruiken zonder elektriciteit.

Ze zijn op elk moment snel klaar voor gebruik en produceren sap van hoge kwaliteit. Dankzij de lage snelheid die gebruikers bereiken door handmatig te knijpen, wordt er geen warmte opgewekt, waardoor de vitaminen en enzymen behouden blijven.

Na het persen kan het sap tot drie dagen in de koelkast bewaard worden. De sapopbrengst is echter lager dan bij elektrische sapcentrifuges en slowjuicers. Dit maakt de handmatige citruspers tot een praktisch keukenhulpmiddel voor kleine sapbehoeftes, zoals een glas sinaasappelsap in de ochtend.

Het apparaat komt echter niet ver met appels en wortelen; hier zijn slow juicers of sapcentrifuges de betere keuze.

Elektrische sapcentrifuges kunnen in korte tijd grotere hoeveelheden sap produceren. Ze hebben een motor die de perskegel met een druk op de knop laat draaien. Het sap wordt opgevangen in de opvangbak, terwijl de pulp in de sapcentrifuge blijft.

Sommige modellen schenken het sap ook rechtstreeks in een glas. Hoewel het apparaat in de elektrische versie de draaibeweging overneemt, moet je het fruit nog steeds zelf vasthouden. De benodigde inspanning wordt in ieder geval aanzienlijk verminderd.

Ondanks de hogere snelheden behoudt deze methode ook de meeste vitaminen. Elektrische citrussapcentrifuges zijn echter alleen de moeite waard als je meerdere malen per week vers sap wilt drinken.

Sapcentrifuge: voor degenen die willen besparen

Sapcentrifuges brengen veel dynamiek in het sapproces. De naam suggereert al dat groenten en fruit met behulp van centrifugale kracht wordt geperst.

In tegenstelling tot citrussapcentrifuges zijn centrifugale sapcentrifuges niet uitsluitend geschikt voor citrusvruchten, maar sommige modellen hebben problemen met langvezelige ingrediënten zoals kruiden, grassen of taaie wortelgroenten.

Ze werken iets grover dan langzame sapcentrifuges, maar hebben het voordeel dat ze het geperste materiaal binnen een paar seconden kunnen persen.

Hoe werkt een sapcentrifuge?

Snelle sapcentrifuges bestaan uit een voergoot, een zeefkorf, een bakje voor het sap en een bakje voor je pulp. Het deksel heeft een opening waar je de groenten en fruit in doet. Vergeleken met langzame sapcentrifuges is dit gat meestal breder, zodat je de meeste ingrediënten niet eens in kleine stukken hoeft te snijden.

Op het oppervlak van de kegelvormige zeef bevindt zich een rasp met talrijke kleine, vlijmscherpe mesjes die de grondstoffen tot 15.000 omwentelingen per minuut vermalen. De kleine gaatjes zorgen voor een bijzonder effectieve scheiding van vruchtvlees en sap.

Als de zeef met hoge snelheid draait, draait hij het sap door de zijdelingse kegelvormige oppervlakken in een sapkom. Van daaruit gaat het kant-en-klare product via de uitloop naar het sapreservoir. Pulp verzamelt zich in de bakje wat daar speciaal voor bedoelt is.

De nadelen van een sapcentrifuge

De andere kant van de medaille: de warmte die door de rotatiesnelheid wordt gegenereerd, vernietigt enkele waardevolle vitaminen en enzymen. Wanneer het sap wordt gecentrifugeerd, komt er ook veel zuurstof in het sap terecht, wat oxidatie bevordert en de houdbaarheid beperkt.

Bij snelheid komt niet alleen meer geluid kijken, maar ook meer schuimvorming, wat niet iedereen kan waarderen. Het sap uit een centrifugale sapcentrifuge heeft een lager gehalte aan voedingsstoffen en dus een lagere kwaliteit, maar dit maakt het sap niet waardeloos. De rotatiesnelheid kan vaak tot op zekere hoogte aangepast worden.

In tegenstelling tot langzame sapcentrifuges of slow juicers zijn centrifugale sapcentrifuges geoptimaliseerd voor mensen met stress. Het nadeel: het sap is alleen geschikt voor onmiddellijke consumptie. Echter, als je kunt leven met wat vitamineverlies en de voorkeur geeft aan snel en ongecompliceerd sap maken, dan is een centrifugale sapcentrifuge een goede keuze.

Wat is de houdbaarheid van vers geperst sap?

Hoewel kant-en-klaar sap zonder problemen kan worden bewaard en zelfs als het geopend is een tijdje in de koelkast kan worden bewaard, is dit niet mogelijk met vers sap uit een centrifugale sapcentrifuge. Omdat het niet wordt verhit om het te bewaren, oxideert het, wat de smaak en de samenstelling van de voedingsstoffen verandert.

Het sap moet dus onmiddellijk worden geconsumeerd of tot 48 uur in de koelkast goed afgesloten worden bewaard. Let op: als het “bruisend” smaakt, is dit een teken dat het heeft gefermenteerd.

Chalinga
Logo