Je kind is je meest kostbare bezit. Maar het is ook kwetsbaar. Jonge kinderen herkennen nog geen gevaar. Hierdoor doen ze als je heel even niet oplet de meest gevaarlijke dingen. Daarom zijn traphekjes zo belangrijk. Om ze te behoeden voor een pijnlijke val en mogelijk zeer nare consequenties. Wil je ook een traphekje kopen om dit te voorkomen? Om makkelijker en sneller te kunnen kiezen voor het traphekje dat het meest geschikt is voor jouw situatie zetten wij 5 veilige traphekjes met verschillende voordelen op een rij.
De beste traphekjes van 2022
1. Beste traphekje voor ouders
Het A3 Baby & Kids safetydoor traphekje is volgens ons het meest geschikte traphekje voor ouders omdat het een goed permanent hekje is. Je moet boren om het te bevestigen, maar daardoor zit het erg stevig vast én creëer je geen drempel waar je overheen moet stappen. De hendel is voorzien van een kinderslot en is door peuters en kleuters dus niet te openen. De breedte is in te stellen van 75.5 cm tot 116 cm breed waardoor het hekje in bijna alle trapgaten en deuropeningen past. Bovendien zwaait het in zijn geheel open waardoor de doorgang even breed blijft als voor de plaatsing van het hekje. De hoogte is 80 cm. Wij vinden dit traphekje een topper, en daarin staan we niet alleen. Het wordt ook door kinderopvangorganisaties gebruikt en in 2018 is dit traphekje als beste getest door de consumentenbond.
2. Beste extra brede traphekje
Het traphekje van Noma past standaard in openingen tussen de 75 en 82 cm. Er zijn echter apart extra verlengstukken verkrijgbaar waarmee het traphekje in openingen tot wel 138 cm past. Het is een stevig en duurzaam hek van staal met een stijlvolle uitstraling. Het is met een hand te opene en te sluiten en heeft een kindveilige hendel. Nadeel is dat een deel van het frame bij het opendoen van het hekje op de grond achterblijft. Waarmee het hekje een soort drempel creeert. Dit kan eventueel gevaarlijk zijn voor peuters en mensen die slecht te been zijn.
3. Beste makkelijk te installeren (en te verwijderen) traphekje
Het Babydan Danamic traphekje is zeer eenvoudig te bevestigen. Er zijn geen schroeven voor nodig en een indicator helpt om te bepalen of het hekje stevig genoeg is aangedraaid. Het vastzetten is zelfs zo eenvoudig dat je ervoor zou kunnen kiezen om het hekje alleen te plaatsen wanneer het in gebruik is, en tussendoor op te bergen. Het kan geplaatst worden in een opening met een breedte van 73 tot 87 cm. Het hekje is wellicht minder geschikt wanneer je slecht te been bent of een breed postuur hebt, de doorgang is namelijk wat smaller dan bij sommige andere hekjes en het frame creeert een drempel.
4. Beste oprolbare traphekje
Dit hekje is oprolbaar. Hiermee bespaar je ruimte. Het hekje zit niet in de weg wanneer het open is en valt ook niet dicht. Ideaal voor bijvoorbeeld de oppas of grootouders. Zij kunnen het hekje sluiten wanneer het kind op bezoek is, maar hebben er op andere momenten geen hinder van. Ook voor ouders die de inrichting van hun woonkamer of huis niet willen laten domineren door hun kind is dit een geschikt traphekje. Het rolsysteem werkt soepel, is kindveilig en is makkelijk met één hand te bedienen. Wel zo handig als je een baby op de arm hebt. Met 88 cm is het een van de hogere traphekjes.
5. Beste goedkope traphekje
Het traphekje van Safety 1st is vriendelijk geprijsd. Zeker wanneer je meerdere traphekjes wilt aanschaffen dan kan dit behoorlijk schelen. Het traphekje is een zogenaamd klemhekje: je hoeft dus geen gaten in kozijnen te boren maar klemt het hekje vast tussen de kozijnen. Een prima optie, zeker in het geval van kunststuf kozijnen. Het nadeel is wel dat je met dit hekje een drempel creeert, dus voor bovenaan de trap is het minder geschikt. Met een breedtebreik van 73 tot 80 cm past het hekje niet op elke deur en op elk trapgat, dus meet dit van tevoren even goed op. Er zijn wel verlengstukken bij te kopen mocht het traphekje niet breed genoeg zijn. Ook vinden wij het hekje met een hoogte van 73 cm net aan de lage kant om te gebruiken voor een (langere) peuter. Dit hekje is een goede optie als je er niet te veel geld aan kunt of wilt uitgeven, smalle deuren hebt en geen bezwaar hebt tegen een drempel.
Vanaf welke leeftijd?
Vanaf het moment dat een baby kan omrollen zou hij in principe van de trap kunnen vallen, maar het gevaar wordt ineens reeel zodra een baby of dreumes gaat tijgeren of kruipen. Ze bewegen zich dan steeds sneller voort, vooral als ze op een doel afgaan, en vaak gaan ze nog net even iets sneller dan je als volwassene al dacht. Wacht zeker niet totdat een kind kan lopen, ook niet onderaan de trap. Want veel kinderen kunnen al de trap op kruipen nog voordat ze (los) kunnen lopen! Naar beneden lukt dan echter meestal nog niet.
Tot welke leeftijd?
Traphekjes kunnen verwijderd worden wanneer een kind geleerd heeft om zelfstandig op een veilige manier van de trap af te gaan. Op welke leeftijd het zover is verschilt per kind. Op veel traphekjes staat een maximum leeftijd of gewicht. Weegt een kind meer of is het ouder, dan garandeert de fabrikant niet langer de veiligheid. Als een kind over het hekje gaat klimmen dan is het zeker tijd om het weg te halen, dit is nog gevaarlijker dan een open trapgat.
Waar plaatsen?
Waar plaats je een traphekje? Dit kan zowel boven- als onderaan de trap. Het ligt er ook aan waar je je kind soms even niet in het oog hebt. Sowieso is het verstandig om traphekjes te plaatsen op de verdieping waar het kind slaapt. Als je zelf ook slaapt, of je bent in de woonkamer, dan zie je namelijk niet wat je kind doet. Heb je een trap in de woonkamer? Dan is een traphekje onderaan die trap zeker aan te raden. Wist je trouwens dat je een traphekje ook prima in een deuropening kunt plaatsen? Handig als je in de zomer de deur open wil zetten zonder dat je kleine ontsnapt. Of om je kind binnen of juist buiten een bepaalde kamer te houden. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je kind naar de overloop toe kan. Heb je op die overloop twee trappen, dan kun je toe met een hekje minder wanneer je het in de deuropening plaatst.
Montage
De montage van een traphekje kan grofweg op twee verschillende manieren. Je hebt ten eerste klemhekjes waarbij je verstelbare schijven aandraait tussen de deurposten of muren totdat het hekje klem zit. Je beschadigt zo de muur of het kozijn niet en een klemhekje kan makkelijk verwijderd of verplaatst worden. Je kunt het zelfs meenemen op vakantie. Ten tweede heb je hekjes die je bevestigd door ze vast te boren. Deze zitten permanenter vast.
Montage zonder boren en drempels
Waarom is er geen traphekje opgenomen in deze lijst waarbij je niet hoeft te boren om het te bevestigen én dat geen drempel creeert? Omdat die twee helaas niet samen gaan. Bij een klemhekje moet er druk blijven bestaan tussen de twee zijkanten, anders blijft het hekje niet klem zitten en schiet het los. Een drempel is dan helaas het logische gevolg.
Afmetingen
Alle traphekjes in onze lijst kunnen geplaatst worden in trapgaten en deuropeningen van verschillende breedtes. Het bereik verschilt per traphekje. Meet dus even na hoeveel breedte je nodig hebt voordat je een traphekje bestelt. Ook de hoogtes verschillen. Het laagste hekje is ook het goedkoopste hekje, dat van Safety 1st. Het heeft een hoogte van 73cm. Het hoogste hekje is het oprolbare hekje met een hoogte van maar liefst 88 cm.
Tip: het hekje iets hoger plaatsen
Bij traphekjes die je vastmaakt aan de muur of aan de deurpost door ze vast te boren is het ook mogelijk om het traphekje iets hoger te plaatsen dan direct boven de vloer. Bijvoorbeeld boven de eerst trede van de trap. Zolang je er zeker van bent dat je kind er niet onderdoor past, zorgt dit ervoor dat het langer duurt voordat je kind bij de hendel kan en voordat het er overheen kan klimmen. Bij klemhekjes is dit helaas geen goed idee omdat klemhekjes een drempel veroorzaken. En die wil je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk bij de grond hebben.
Traphekjes voor dieren.
Traphekjes kun je natuurlijk ook gebruiken om dieren de doorgang te versperren. Handig als je huisdier niet naar buiten mag, als je rustig wil eten of koken, je verschillende huisdieren om welke reden dan ook uit elkaar wilt houden of wanneer je bezoek hebt van mensen met een allergie. Traphekjes die ontworpen zijn om dreumesen en peuters te beletten ze te openen kunnen veelal ook honden tegenhouden, tenzij die er overheen kunnen springen. Vaak zitten de spijlen dicht op elkaar zodat ook kleinere honden en katten er niet tussendoor passen. En altijd zijn de spijlen verticaal geplaatst, zodat er niet in geklommen kan worden.