Beste waterkoker

Een waterkoker is misschien wel het meest gebruikte keukenapparaat. Bijna iedereen heeft er wel een op het aanrecht staan. Zelfs mensen met een leeg aanrechtblad hebben er vaak toch een waterkoker op staan. En wie gebruikt hem nu niet dagelijks? Voor een kop thee, babyvoeding of bij het koken. Dus is je waterkoker stuk of anderszins aan vervanging toe? Dan wil je snel een nieuwe. Wij hebben vijf toppers voor je op een rij gezet zodat je makkelijk kunt kiezen.

De beste waterkokers van 2022

1. Beste design waterkoker

De HW617B retro waterkoker van Inventum is waarschijnlijk ‘retro’ genoemd omdat het ontwerp wel wat weg heeft van een ouderwetse fluitketel. Dit zie je de laatste jaren veel. Alleen zijn ze dan meestal rond aan de bovenkant, waar Inventum kiest voor een driehoekig ontwerp. Hierdoor waan je je toch net Aladdin met zijn wonderlamp? Over smaak valt niet te twisten, maar wij worden erg blij van deze waterkoker die in twee kleuren verkrijgbaar is. Er past 1,7 liter in, hij warmt het water lekker snel op en is veilig. Wat wil je nog meer? Door de driehoekige vorm ligt het zwaartepunt wel laag en schenkt deze waterkoker net iets zwaarder. De meeste mensen zullen hier weinig van merken, maar als je weinig kracht in je handen hebt dan kun je misschien beter een ander model kiezen.

Voordelen
  • Mooi design
  • In twee kleuren verkrijgbaar
  • Snel
  • 2 jaar garantie
Nadelen
  • Laag zwaartepunt

2. Beste glazen waterkoker

Het leuke van een glazen waterkoker is dat je het water kunt zien borrelen tijdens het koken. Zeker in combinatie met de blauwe LED verlichting geeft dit een prachtig effect. Daarnaast vinden veel mensen het een prettig idee dat het kokende water niet met plastic in aanraking komt. Er past 1,7 liter in deze waterkoker, maar soms borrelt er wat water uit als je hem vult tot het max-streepje. Doe hem dus niet te vol. Doordat de waterkoker van glas is kun je makkelijk zien wanneer het tijd is om te ontkalken. Of je dat een voordeel of een nadeel vindt mag je zelf bepalen.

Voordelen
  • Geen plastic
  • Water is zichtbaar
  • Water kookt snel
  • LED verlichting
  • 2 jaar garantie
Nadelen
  • Max-streepje zit te hoog

3. Beste kleine waterkoker

De Tefal BI8125 is een ideale waterkoker voor kleine huishoudens, om mee te nemen in de caravan of vouwwagen, voor op het werk of als extra waterkoker. Bijvoorbeeld voor een kopje thee in je klusschuurtje, in je thuiskantoor of waar dan ook. Hij is klein maar compleet. Hij beschikt net als andere waterkokers over automatische uitschakeling, droogkookbeveiliging, controlelampje en een uitneembaar kalkfilter. Alleen past er maar 0,8 liter in. Hierdoor is hij makkelijk mee te nemen en op te bergen. Leuk als cadeau voor een aankomend student of voor iemand die op reis gaat. Doordat de waterkoker dankzij zijn formaat ook minder weegt dan de meeste andere waterkokers, is deze ook heel geschikt voor mensen die minder kracht in hun handen hebben. Als je geen grote hoeveelheden kokend water nodig hebt dan is deze Tefal alles wat je nodig hebt. Hoewel de meeste gebruikers zeer tevreden zijn geven sommige mensen aan dat het handvat erg warm wordt bij het koken.

Voordelen
  • Compact
  • Compleet
  • Licht
  • Zuinig
Nadelen
  • Warm handvat

4. Beste luxe waterkoker

De Bosch TWK8613P Styline van Bosch is een waterkoker met een aantal handige extra functies. Zo heeft hij een warmhoudstand. Het is dan dus niet erg als je pas een kwartier later thee zet of de pasta in de pan doet, want het water is dan nog steeds op temperatuur. En je kunt bij deze waterkoker zelf kiezen hoe warm je het water wil hebben: 70, 80, 90 of 100 graden. Dit zijn opties die de meeste andere waterkokers niet bieden. De Inhoud van de Bosch is 1,5 liter maar je kunt er ook kleine hoeveelheden water mee koken. Je hoeft dus niet verplicht een halve liter te koken voor een kopje thee. Wel zo snel en zuinig. Het water warmt snel op en het apparaat geeft een piepje als de ingestelde temperatuur bereikt is. De waterkoker is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren en sluit qua ontwerp mooi aan bij andere keukenapparaten van Bosch. Door het hogere onderstel is deze waterkoker wat hoger dan gemiddeld is voor waterkokers met een inhoud van 1,5 liter.

Voordelen
  • Temperatuur instelbaar
  • Verkrijgbaar in 4 kleuren
  • Oververhittingsbeveiliging
  • Uitneembaar kalkfilter
  • 2 jaar garantie
Nadelen
  • Hoog model

5. Beste simpele waterkoker

Tja, wat moeten we zeggen over de Daily Collection HD4646/20 van Philips? Deze waterkoker doet gewoon wat hij moet doen. Hij beschikt over alle facetten die je van een moderne waterkoker mag verwachten, scoort op alle onderdelen prima en heeft geen overbodige extra eigenschappen. Hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart en in wit en er kan 1,5 liter in. Niks bijzonders dus. Hij ziet eruit als een standaard waterkoker en dat is het ook. Maar wel een degelijke van een betrouwbaar merk. Het enige wat wij misten was een indicatielampje, hoewel je natuurlijk aan de stand van de aan/uit knop ook kunt zien of het apparaat aan staat.

Voordelen
  • Compleet
  • Degelijk
  • Neutraal ontwerp
  • Verkrijgbaar in twee kleuren
  • 2 jaar garantie
Nadelen
  • Geen indicatielampje

Moderne waterkokers

Waterkokers van tegenwoordig beschikken bijna allemaal over automatische uitschakeling en droogkookbeveiliging. In ieder geval de vijf beste waterkokers die wij in de verschillende categorieën gekozen hebben. Ook zit het snoer bij geen enkele waterkoker meer aan het apparaat zelf vast, maar standaard aan een onderstel zodat je snoerloos kunt vullen en schenken. Deze eigenschappen hebben we dus niet meer elke keer als voordelen benoemd.

Waar let je op bij aanschaf?

Het is handig als je kunt zien hoeveel water er in de waterkoker zit, ook zonder hem te openen. Een afleesvenster komt goed van pas, zodat je niet te veel of te weinig water kookt en zodat je de waterkoker niet aanzet zonder dat er water in zit. Verder moet je van tevoren bepalen of je een grote of een kleine waterkoker wilt. Kijk niet alleen naar hoeveel er maximaal inpast, maar kijk ook wat de minimale hoeveelheid is die je per keer moet verwarmen. Het is zonde om steeds veel water te moeten verwarmen als je meestal maar een klein beetje nodig hebt. Verder is het fijn als een waterkoker snel zijn werk doet en zuinig is. En misschien wil je het uiterlijk ook meewegen. Een waterkoker wordt toch meestal in het zicht bewaard.

Alternatieven

Eigenlijk zijn er maar twee alternatieven voor een waterkoker: een fluitketel en een kokendwaterkraan. Een fluitketel is een optie wanneer je op gas kookt, maar het duurt dan wel een stuk langer voordat je water kookt dan met een waterkoker. Met een kokendwaterkraan heb je nog sneller kokend water, alleen is die weer een stuk duurder in aanschaf. Vandaar dat de meeste mensen toch kiezen voor een waterkoker. Hiermee heb je voor een beperkt bedrag vlot kokend water.

Ontkalken

Hoe vaak je moet ontkalken hangt af van waar je woont. Er zitten grote verschillen in de hardheid van het water op verschillende plaatsen. Hoe harder het water, hoe meer kalk erin zit en hoe vaker je zult moeten ontkalken. Gelukkig is dit een heel eenvoudig klusje: Vul je waterkoker met wat water, voeg er een scheutje (schoonmaak)azijn aan toe en breng het aan de kook. Je waterkoker is weer als nieuw. Even omspoelen en je kunt hem weer gebruiken. Eventueel kun je met het gekookte azijnwater nog je badkamer schoonmaken, of giet het over het onkruid in de tuin.

Thermoskan

Als je (per ongeluk of expres) meer water gekookt hebt dan je op dat moment kunt gebruiken dan kun je het overschot in een thermoskan doen. Zo ga je zuinig om met energie en heb je supersnel een tweede kop thee gezet. Of een beker bouillon. Of oploskoffie. Of een fles voor je baby. Of gebruik het om mee af te wassen. Of een kruik te vullen of…. noem maar op. Warm water komt ongelooflijk vaak van pas. Vandaar ook dat bijna elk huishouden wel beschikt over een waterkoker. En jij hebt straks een van de beste in huis.

Overige waterkokers die óók de moeite waard zijn:

Chalinga
Logo