Beste Bio Ethanol Haard

Wil je ook graag genieten van een haard zonder de nadelen die bij een ouderwetse open haard horen? Maar weet je nog niet zo goed welke haard voor jou het meest geschikt is? Wij hebben meerdere bio ethanol inbouw- en tafelhaarden met elkaar vergeleken en de voor- en nadelen van de verschillende bio ethanol haarden op een rijtje gezet. Zo wordt kiezen een stuk makkelijker.

De beste bio ethanol haarden van 2022 (Top 6)

1. Philippi tafelhaard

De tafelhaard van Philippi is een zeer decoratieve bio-ethanol haard. Er zitten natuurlijke rivierstenen bij die hem zijn unieke uitstraling geven. De haard zelf is gemaakt van aluminium. Een gasaansteker en een vuurdover worden standaard meegeleverd, evenals keramische houtblokken en dennenappel voor gebruik buitenshuis. Bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. De glasplaten zijn uiteraard hittebestendig. De afmetingen van de basis zijn 25 x 25 x 13 cm.

Voordelen
 • Unieke uitstraling
 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Compact op te bergen
Nadelen
 • Wind kan tussen de glasplaten door

2. Firefriend Bio-Ethanol Sfeerhaard

De Firefriend sfeerhaard is met afmetingen van 21×21,5x26cm een kleine tafelhaard. Hij is makkelijk verplaatsbaar, waardoor je er zowel buiten als binnen volop van kunt genieten. Doordat de vlammen omgeven zijn door glas krijgt de wind er weinig vat op. Het aansteken en doven is heel eenvoudig. De glasplaten kunnen namelijk omhooggeschoven worden. Een vuurdover wordt standaard meegeleverd. De haard voldoet uiteraard aan alle veiligheidseisen.

Voordelen
 • Moderne uitstraling
 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Makkelijk aan te steken en te doven
 • Eenvoudig te verplaatsen
Nadelen
 • Klein formaat

3. PURLINE Chaos theelicht lantaarn bio ethanol

De bio-ethanol tafelhaard van Purline ziet eruit als een lantaarn. Door het hoge glas is dit model uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Je kunt de lantaarn niet alleen neerzetten maar ook ophangen. Zorg in dat geval wel dat hij stevig en goed recht hangt. Het is een tafelhaard die vooral bedoeld is als sfeervolle decoratie, alhoewel hij ook wel wat warmte afgeeft.

De afmetingen zijn 21x21x50cm en de haard is gemaakt van roestvrijstaal. Voor een tafelhaard is de Purline best groot. Het glas is uiteraard hittebestendig en er past 0,3 liter bio-ethanol in de brander. De haard mag ook binnen gebruikt worden.

Voordelen
 • Oogt als een lantaarn
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Sfeervol
 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Kan hangend bevestigd worden
Nadelen
 • Geeft niet veel warmte af

4. Bio-ethanol sfeerhaard Bonn

De bio-ethanol sfeerhaard Bonn kan zowel op de grond als aan de muur geplaatst worden. Hij is verkrijgbaar in maar liefst vier verschillende kleuren. De afmetingen zijn 42x60x21cm. De haard werkt zowel op bio-ethanol als op brandgel. Let erop dat de haard minder warmte geeft als je kiest voor brandgel en dat de vlammen dan minder makkelijk te reguleren zijn. Doordat er drie aparte reservoirs zijn, krijg je ook drie vlammen los van elkaar.

Voordelen
 • Meerdere kleuren verkrijgbaar
 • Onderhoudsarm
 • Ook geschikt voor brandgel
 • Inclusief montagemateriaal
 • Plaatsing op de grond of aan de wand
Nadelen
 • Geen uniforme vlam

5. Damian ethanolhaard van Avantius

De Damian ethanolhaard van Avantius is een hoekhaard. Ideaal wanneer je nog een vrij hoekje hebt en daar een sfeervolle plek van wil maken. Een hoekhaard lijkt minder ruimte in te nemen dan een wandhaard, maar geeft evenveel sfeer in de kamer. De Damian kan op de vloer geplaatst worden of hoger aan de wand bevestigd worden.

De afmetingen zijn 42x60x45cm. Net als de Bonn kan ook de Damian zowel op bio-ethanol als op gel branden. Bij de Damian kun je kiezen uit één grote regelbare brander of drie kleine branders. Kies je voor de grote brander dan krijg je een uniforme vlam en daarmee meer de uitstraling van een bio-ethanolhaard. Ook is de vlam dan te reguleren en eenvoudig te doven.

Voordelen
 • Keuze uit één of drie branders
 • Hoekhaard
 • Plaatsing op de grond of aan de wand
 • Ook geschikt voor brandgel
Nadelen
 • Prijzig

6. Kratka – Bio-ethanol haard – sfeerhaard inzethaard

De Kratka van het kwaliteitsmerk Kratki is een inzethaard. Maar een schouw of andere ombouw is niet vereist. De haard kan ook op zichzelf aan de wand worden bevestigd voor een meer hedendaagse look. De Kratka meet 40x90cm, maar er zijn ook andere maten verkrijgbaar.

Door het gebruik van keramische wol is de haard extra zuinig. De haard is ook zeer veilig: de haard heeft een dubbele bodem waarmee oververhitting voorkomen wordt en hij is voorzien van een schuif om het vuur mee te doven. De Kratka heeft drie warmtestanden. Er past ongeveer een halve liter brandstof in het reservoir, waarmee je urenlang kunt genieten van een prachtig vlammenspel.

Voordelen
 • Hoge kwaliteit
 • 3 warmtestanden
 • Strak design
 • Zuinig
 • In meerdere maten verkrijgbaar
 • Veilig
Nadelen
 • Engelstalige handleiding

De ideale open haard

Een bio ethanol haard is voor veel mensen de ideale open haard. Er is geen verbouwing voor nodig om hem te plaatsen, het geeft warmte en gezelligheid, stinkt niet en is milieuvriendelijk.

Er is maar weinig zo knus als een haardvuur. Gezellig met familie en vrienden kletsen of spelletjes spelen met een knisperend haardvuur op de achtergrond, heerlijk in je eentje in een dik boek duiken bij de open haard, of romantisch samen in de vlammen staren. Helaas heeft lang niet elke woning een open haard.

Met een bio-ethanolhaard haal je de gezelligheid en sfeer in huis van een echte open haard. Er is echter geen schoorsteen of gasaansluiting nodig en er komt geen rook de kamer in. In tegenstelling tot een elektrische haard heb je bij een ethanolhaard wel echte vlammen.

Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof. Het wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en bietsuiker, maïs, aardappelen en verschillende graansoorten. Bij verbranding komt er slechts waterdamp en een beetje CO2 vrij. Net als wanneer mensen (of huisdieren) uitademen. Bovendien is bio-ethanol makkelijk verkrijgbaar, onder andere bij tuincentra, bouwmarkten en in webshops.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten haarden. Inbouwhaarden die je bijvoorbeeld in een schouw kunt plaatsen of aan de muur kunt bevestigen, en tafelhaarden voor op tafel. Gemiddeld zijn tafelhaarden kleiner dan inbouwhaarden. Er bestaan losse tafelhaarden die je op elke gewenste plaats kunt neerzetten, maar soms zijn ze ook geïntegreerd in de tafel zelf.

Bio-ethanolhaarden kunnen ook prima buiten dienst doen. Ze verhogen de sfeer niet alleen binnen, maar ook in de tuin of op het balkon. Wil je de haard buiten gebruiken? Kies dan voor een model waarbij de vlammen rondom goed zijn afgeschermd tegen de wind. En zet de haard bij slecht weer binnen, of dek hem af met een hoes.

Veiligheid

Bio-ethanolhaarden zijn veilige haarden. Wanneer ze voldoen aan de Europese veiligheidsvoorschriften dan kun je er gerust op zijn dat ze bij normaal gebruik geen ongelukken veroorzaken. Veel haarden hebben een dubbele bodem en meestal zit er hittebestendig glas voor de vlammen. Bio-ethanolhaarden zijn makkelijk te doven.

Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Een bio-ethanolhaard verbruikt dus wat zuurstof. Dit is qua hoeveelheid vergelijkbaar met het branden van een aantal kaarsen. Zorg altijd voor wat ventilatie. Dit kan een ventilatiesysteem zijn, een rooster of een raam dat op een kiertje staat. Meer is niet nodig. Er komen ook geen gevaarlijke dampen vrij en er blijft geen restproduct achter: de ethanol brandt volledig op.

Houd kinderen altijd in de gaten in de buurt van vlammen en laat ze nooit alleen bij de haard wanneer deze aan is. Ditzelfde geldt voor huisdieren. Vul de haard alleen bij wanneer deze uit en afgekoeld is.

Onderhoud

Doordat bio-ethanol volledig opbrandt hoef je de haard niet schoon te maken. Er blijven geen asresten of andere restproducten achter. Je hoeft hem hooguit af en toe af te stoffen. Doordat er achter een bio-ethanolhaard geen ingewikkelde techniek schuilgaat heeft de haard geen onderhoud nodig. Haarden die buiten blijven staan kunnen het beste worden afgedekt.

Plaatsing

Bio-ethanolhaarden zijn zeer eenvoudig te plaatsen. Er is geen rookkanaal, elektriciteit of gasaansluiting nodig. Tafelhaarden zet je gewoon op de gewenste plaats neer. Inbouwhaarden kun je in een schouw plaatsen, ophangen aan de muur en vaak ook op de vloer neerzetten. Bevestigingsmateriaal voor plaatsing aan de wand wordt meestal meegeleverd.

Brandstof

Bio-ethanol is zoals hierboven aangegeven een milieuvriendelijke brandstof. Het wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en bietsuiker, maïs, aardappelen en verschillende graansoorten. De lucht in huis blijft schoon. Bio-ethanol is makkelijk verkrijgbaar, onder andere bij bouwmarkten en in webshops.

Sommige bio-ethanolhaarden kun je ook gebruiken als gelhaard. Dit is een voordeel wanneer je nog brandgel hebt staan. Wij raden echter bio-ethanol aan. Je kunt de vlammen dan beter reguleren en doven en je krijgt een uniforme vlam. Ook geven haarden die met ethanol gestookt worden meer warmte af dan haarden die op gel branden.

Cadeau

Bio-ethanolhaarden, en dan vooral tafelhaarden, zijn ook leuk om cadeau te doen, zowel in de winter als in de zomer.

Vergeet bij het aanschaffen van een bio-ethanol haard niet om ook een goede voorraad bio-ethanol mee te bestellen. Zo ben je meteen verzekerd van heel wat knusse uurtjes:

Chalinga
Logo