Beste Verzwaringsdeken

Wil je graag de beste verzwaringsdeken kopen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hieronder worden de vijf beste verzwaringsdekens voor volwassenen met elkaar vergeleken. De voor- en nadelen van elke deken worden duidelijk aangegeven. Zo kun je makkelijk achterhalen welke deken voor jou het meest geschikt is, en snel genieten van die verbeterde nachtrust. Daarnaast kan een elektrische deken voor op de bank ook uitkomst bieden.

Dit zijn de beste verzwaringsdekens

 1. Polar Nights Verzwaringsdeken 13kg – Verzwaarde deken
 2. Ella Verzwaringsdeken 9 kg 150 x 200 cm
 3. Nevali Verzwaringsdeken 7 kg
 4. Veilura Verzwaringsdeken – Luxe Zwaartedeken
 5. Kustaa Bamboe ZOMER Weighted Blanket
 6. Litollo Verzwaringsdeken 8 kg
 7. Kalm Weighted blanket 10 KG
 8. Ella® XL Verzwaringsdeken Katoen 11 kg 200 x 220 cm
 9. Nevali® Tweepersoons Verzwaringsdeken 13 KG – 200 x 200 CM
 10. Slaapcity® Verzwaringsdeken 7 kg

1. Polar Nights Verzwaringsdeken 13kg – Verzwaarde deken

De verzwaringsdeken van Polar Nights weegt 13 kg en is daarmee geschikt voor mensen met een gewicht van ongeveer 70 tot 100 kg. De afmetingen zijn 150 x 200 cm. Dit is perfect voor een verzwaringsdeken, en doordat het gewicht over een het volledige oppervlakte wordt verdeeld is het verzwarende effect van 13 kg erg prettig. De deken is opgebouwd uit 7 lagen. De buitenzijde is van zacht katoen gemaakt.

Voordelen
 • Katoenen buitenkant
 • Hoge kwaliteit
 • Korting bij aanschaf van twee dekens
 • Mag op de hand gewassen worden
Nadelen
 • Prijzig
 • Exclusief hoes

2. Ella Verzwaringsdeken 9 kg 150 x 200 cm

De verzwaringsdeken van Ella is er in twee varianten: zeven kilo of negen kilo. De weighted blanket van Ella lijkt op het eerste gezicht misschien prijzig, maar het is de enige verzwaringsdeken die inclusief hoes geleverd wordt. Dit spaart dus weer de kosten uit van het aanschaffen van een losse hoes.

Je maakt de deken en de hoes eenvoudig aan elkaar vast door middel van het strikken van koordjes. Hierdoor verschuift de deken niet in de hoes. Je kunt kiezen uit twee verschillende hoezen voor je verzwaarde deken: een luchtige van katoen of een warme van fleece. De hoes heeft twee kleuren. Aan de ene kant is hij blauw en aan de andere kant grijs. Je kunt dus zelf kiezen welke kant je boven legt.

Voordelen
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Uitgebreide garantie
 • Inclusief hoes
 • Keuze uit katoen of fleece
 • Veel tevreden gebruikers
Nadelen
 • Prijzig (maar inclusief hoes)

3. Nevali Verzwaringsdeken 7 kg

De Nevali verzwaringsdeken is verkrijgbaar in twee verschillende gewichten: 7 kg en 9 kg. De zwaarste variant is geschikt voor mensen van zo’n 78 á 100 kg. Zo kun je als stel makkelijk een matchende set aanschaffen, ook wanneer jullie niet evenveel wegen. De dekens hebben allemaal een oppervlakte van 140x200cm.

Voordelen
 • Twee gewichten verkrijgbaar
 • 7 laags waardoor zeer duurzaam
 • 60% dunner dan andere merken
 • Veel tevreden gebruikers
Nadelen
 • Exclusief hoes

4. Veilura Verzwaringsdeken – Luxe Zwaartedeken

De Veilura verzwaringsdeken is beschikbaar in maar liefst vier verschillende gewichten: 7 kg, 8kg, 9kg en 10 kg. De deken bestaat uit zeven lagen en is gevuld met kleine (0,8mm) glazen kralen. Het gewicht is gelijkmatig verdeeld over de deken. De buitenlaag bestaat uit katoen. De deken is zacht, comfortabel en hypoallergeen. De afmetingen bedragen 150×200 cm. Er zitten lussen aan de deken waarmee hij in een hoes kan worden vastgemaakt, zodat hij niet verschuift.

Voordelen
 • Hypoallergeen
 • Voorzien van lussen
 • Hoogwaardige afwerking
 • Goede kwaliteit
Nadelen
 • Exclusief hoes

5. Kustaa Bamboe ZOMER Weighted Blanket

De Kustaa bamboe zomer verzwaringsdeken is een verzwaarde deken die gemaakt is van bamboe. Dit materiaal voert warmte goed af, wat het zeer geschikt maakt voor een deken in de zomer. Het neemt ook nog eens meer vocht op dan katoen en is duurzaam. De deken heeft afmetingen van 152 bij 203 cm en weegt 6,75 kg. De Kustaa is verkrijgbaar in de kleuren crème en antraciet.

Voordelen
 • Verkrijgbaar in 2 kleuren
 • Duurzaam materiaal
 • Koel in de zomer
 • Makkelijk op te bergen
Nadelen
 • Exclusief hoes

Waarom een verzwaarde deken gebruiken?

Schaf een verzwaringsdeken aan en slaap als nooit tevoren! Een verzwaringsdeken is zoals de naam al aangeeft een verzwaarde deken. Deze oefent dus lichte extra druk uit op je lichaam terwijl je in bed ligt. Deze druk is perfect over je lichaam verdeeld. Dit wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren. Een verzwaarde deken wordt ook wel een zwaartedeken of een kalmeringsdeken genoemd.

Diegenen die een verzwaringsdeken geprobeerd hebben, willen vaak na enkele nachten niks anders meer. Ken je dat onrustige gevoel van warme ‘s zomerse nachten waarin je niet kunt slapen doordat het te warm is voor een dekbed of deken? Ook al heb je het verre van koud, je mist het gewicht dat op je drukt.

Heerlijk in de winter

In de winter is er weinig aangenamer dan heerlijk onder een stapel dekens kruipen. Een verzwaringsdeken hoeft echter niet per se ook warm te zijn. Er zijn ook verzwaarde zomerdekens die je koel houden en toch druk geven.

Onder een verzwaringsdeken slapen veel mensen lekkerder, rustiger, langer en dieper. Het belang van een goede nachtrust is nauwelijks te overschatten. Wie goed is uitgerust is alerter, vrolijker, optimistischer, socialer en presteert beter.

Biedt uitkomst voor PTSS, ADHD en stress

Een verzwaarde deken kan ook uitkomst bieden voor mensen met PTSS, ADHD, een autismespectrum stoornis, stress, een slaapstoornis of onregelmatige werkuren. Het is nog niet onomstotelijk vastgesteld dat een verzwaringsdeken in deze gevallen effectief is.

Het kost veel tijd, geld en onderzoek om dit wetenschappelijk aan te kunnen tonen. Veel mensen hebben er echter al positieve ervaringen mee en hebben hun klachten zien afnemen. Let op: een verzwaarde deken kan klachten verlichten, het is geen geneesmiddel en neemt diagnoses natuurlijk niet weg. Maar het is dan ook niet verslavend en heeft geen vervelende bijwerkingen.

Er zijn ook speciale verzwaarde dekens voor kinderen. Die zijn vaak kleiner en altijd lichter dan verzwaringsdekens voor volwassenen. Een goede vuistregel is dat de deken 10% moet wegen van wat jij weegt. Kun je geen deken vinden met het juiste gewicht? Kies er dan bij voorkeur een die wat meer weegt. Weeg je bijvoorbeeld 70kg en kun je geen deken van 7 kg vinden? Kies er dan liever een van 8kg van een van 6kg.

Kan je een verzwaringsdeken wassen?

Het wassen van een dekbed kan sowieso lastig zijn. Een verzwaringsdeken kun je al helemaal niet zomaar in de wasmachine stoppen. Je neemt niet alleen een risico met je deken, maar ook nog eens met je wasmachine. Daarom is het aan te raden een hoes te gebruiken om je verzwaarde deken heen. Dan kun je de hoes regelmatig wassen en blijft de deken langer schoon.

In een gewoon hoeslaken zal de deken snel gaan schuiven. Bovendien heeft dat waarschijnlijk niet de juiste afmetingen. Koop dus een hoes die speciaal ontworpen is voor verzwaringsdekens. Hier zitten vaak lussen aan zodat je de deken en de hoes aan elkaar kunt bevestigen. Zo blijft de deken goed in de hoes liggen.

Kijk bij de wasvoorschriften of de deken indien nodig zo af en toe op de hand gewassen mag worden. Even buiten laten luchten kan de deken ook opfrissen.

Hoezen voor bij je zwaartedeken

Verzwaringsdeken voor je kind

Er zijn ook speciale verzwaringsdekens voor kinderen. Deze zijn meestal wat kleiner en altijd lichter dan verzwaarde dekens voor volwassenen. Ook kinderen kunnen veel baat hebben bij het gevoel van de diepe druk die een verzwaringsdeken biedt. Het gevoel is vergelijkbaar met het krijgen van een stevige knuffel.

Ook kinderen slapen soms onrustig, woelen veel, hebben last van angsten of slapen heel licht. Voor hen kan een verzwaringsdeken voor kinderen een oplossing zijn om dieper, rustiger en langer te slapen. Hierdoor zijn ze de volgende dag beter uitgerust en kunnen ze zich beter concentreren. Sommige verzwaringsdekens voor kinderen zijn zelfs voorzien van vrolijke printjes.

Gebruik verzwaringsdekens (net zoals een gewoon dekbed) nooit voor kinderen jonger dan twee jaar. Deze kinderen zijn nog niet in staat de deken in hun slaap goed te verplaatsen. Ook voor kinderen die minder dan 9 kilo wegen is een verzwaringsdeken nog niet geschikt. Jonge baby’s (tot een maand of vier) kun je inbakeren. Dit heeft een zelfde kalmerend effect.

Gebruik

Een tweepersoons verzwaringsdeken is niet optimaal. Omdat een verzwaringsdeken het juiste gewicht moet hebben voor jouw lichaamsbouw, en omdat hij goed om je heen moet kunnen vallen. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een eigen verzwaringsdeken en deze niet te delen met je partner. Vandaar ook dat we alleen eenpersoons dekens vergeleken hebben.

Veel mensen moeten de eerste paar nachten even wennen aan het slapen onder een verzwaringsdeken. Dat is niet zo gek want het voelt anders dan je gewend bent. Het is zelfs mogelijk dat je in het begin wat spierpijn ervaart. Maar dit is niet hevig en duurt hooguit een paar dagen. De meeste mensen die het geprobeerd hebben, willen al snel niks anders meer.

Een verzwaringsdeken vervangt je gewone dekbed. Hoe beter de deken om je lichaam aansluit, hoe beter deze druk kan uitoefenen. Leg hem dus bij voorkeur niet als extra laag bovenop je oude dekbed. De verzwaringsdeken is dan minder effectief.

Zou je graag beter willen slapen maar zit je niet te wachten op slaapmedicatie? Probeer dan een verzwaringsdeken en ontdek zelf de voordelen.

Overige verzwaringsdekens

Meer van Chalinga

Wil je graag meer reviews lezen van Chalinga? Bekijken dan eens onze uitgebreide lijstjes over bijvoorbeeld de hondenfietskar, om je hond gemakkelijk te vervoeren met je fiets. Of bekijk onze aanbevelingen over de bio ethanol haard, zodat je lekker knus je avond kunt doorbrengen. Ben je meer van de mode? Dan is het maken van je eigen kleding erg leuk om te doen, en dan heb je zonder twijfel een lockmachine nodig.

Chalinga
Logo