Beste Wokpan Inductie

Om een keuze te kunnen maken uit het ruime aanbod hebben wij vijf kwalitatief goede woks voor inductie geselecteerd en met elkaar vergeleken. Er valt namelijk nogal wat te kiezen: materiaal, diameter, handvat, accessoires enzovoorts. Van elke wokpan geven we aan wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je sneller en makkelijker bepalen welke pan voor jouw situatie het meest geschikt is. 

1

Le Creuset Les Forgées Wokpan

Het aanschaffen van een Le Creuset pan is meer een investering dan een aankoop. Ze zijn duurder dan veel andere merken, maar dat zie je dan ook terug in het product. Vele anderen gingen je al voor en gebruiken deze pan met veel plezier. De pan heeft een zeer goede kwaliteit. Eten brandt niet aan en glijdt zo de pan uit, ook wanneer je met maar weinig vet bakt.

Door een toegevoegde schijf in de bodem is de pan extra stabiel en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Een degelijke pan weegt ook net wat meer dan een goedkope pan, sommige mensen vinden dit een nadeel. Maar de voordelen wegen hier zeker tegenop. Bovendien verhelpt de extra handgreep dit bezwaar grotendeels. De pan heeft een ultrasterke anti-aanbaklaag die niet loslaat en is hoogwaardig afgewerkt.

Deze wokpan voor inductie heeft een zeer lange levensduur, mits je hem goed gebruikt. Ook voor deze wok geldt: hij mag in de vaatwasser, maar blijft langer optimaal functioneren als je hem met de hand afwast. Gelukkig is en blijft dit door de sterke anti-aanbaklaag een fluitje van een cent.

Voordelen
 • Uitstekende kwaliteit
 • Sterke anti-aanbaklaag
 • Lange levensduur
 • Handvat blijft koel
 • Extra handgreep
Nadelen
 • Deksel apart verkrijgbaar
 • Aan de zware kant
2

BergHOFF inductiewokpan

De inductiewokpan van BergHOFF heeft een diameter van 32 cm en wordt geleverd inclusief deksel. Dit is een voordeel wanneer je er een gerecht in wil laten sudderen. Doordat het deksel van glas is kun je zien wat er in de pan gebeurt zonder het deksel steeds op te hoeven tillen. Zo ontsnapt er minder warmte.

De pan mag in de vaatwasser, maar met de hand afwassen is beter voor de levensduur. Doordat de pan niet zwaar is, is deze makkelijk hanteerbaar. Je kunt de wokpan bijvoorbeeld eenvoudig met één hand op een andere plaat zetten.

Voordelen
 • Inclusief deksel
 • Ovenbestendig
 • Fraai design
 • Lichtgewicht
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Bij voorkeur afwassen op de hand
 • Handvaten worden warm
3

Tefal Expertise Wokpan

Tefal is een van de meest bekende pannenmerken in Nederland. Uiteraard hebben zij ook een wokpan voor inductie in het assortiment. De Expertise wokpan heeft een diameter van 28 cm, maar Tefal biedt ook andere maten aan.

De bekende thermo-spot van Tefal op de bodem van je pan geeft aan wanneer de pan voldoende warm is om de ingrediënten erin te doen. Dit is zeker bij een wokpan handig want bij wokken is het de bedoeling dat voedsel kort en op hoge temperatuur wordt gebakken.

De Expertise heeft een vernieuwde duurzame anti-aanbaklaag waardoor nauwelijks vet toegevoegd hoeft te worden en je volgens de fabrikant zelfs metalen keukengerei kunt gebruiken. Toch raden we dit laatste af. Krassen vallen namelijk niet onder de garantie en het wordt afgeraden om scherpe voorwepen zoals messen in de pan te gebruiken. Pak dus toch voor de zekerheid liever houten of kunststof spatels en lepels.

Door de hoge bolle randen blijft je eten netjes binnen de pan als je roert of omschudt. De pan mag tot 175 graden Celsius zelfs in de oven. Dit is bijvoorbeeld handig bij het bereiden van stoofpotten.

Voordelen
 • Thermo-spot
 • Duurzame anti-aanbaklaag
 • Mag tot 175 graden in de oven
 • Weinig bakvet nodig
 • Praktische vorm
Nadelen
 • Niet vaatwasser bestendig
 • Krassen mogelijk
4

GreenPan Memphis Keramische Wokpan

Ook de Memphis keramische wokpan van GreenPan heeft een diameter van 28 cm. De pan is duurzaam geproduceerd en bevat gegarandeerd geen giftige stoffen. Wederom geeft de fabrikant aan dat je metalen spatels kunt gebruiken. Maar tegelijkertijd mag je de pan niet afwassen met een schuurspons. Wij raden daarom aan om toch terughoudend te zijn met het gebruik van metalen keukengerei. De pan mag tot 180 graden in de oven en heeft een handvat dat goed koel blijft.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Handgreep blijft koel
 • Mag tot 180 graden in de oven
 • Weinig bakvet nodig
 • Eenvoudig te reinigen
Nadelen
 • Bij voorkeur afwassen op de hand
5

Gietijzeren wok inductie

De wok van Surel is gemaakt van gietijzer. Dit betekent dat de wok zwaar is, maar ook dat deze stevig staat en bij goed gebruik een leven lang mee kan gaan. Doordat de pan geen losse anti-aanbaklaag bevat kan deze ook niet beschadigen of loslaten. De pan mag ook gewoon in de oven.

De diameter van deze wokpan die op inductie gebruikt kan worden is maar liefst 35 cm. Het is een vrij laag model, roer dus met enig beleid als je je kookplaat graag schoon wil houden. De pan mag wel in de vaatwasser, maar het is beter voor de duurzaamheid om hem met de hand af te wassen.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Gaat zeer lang mee
 • Gelijkmatige warmteverdeling
 • Bestand tegen hoge temperaturen
 • Ovenbestendig
Nadelen
 • Weegt veel
 • Laag model

Huh, wokken op inductie!?

Wokken is een populaire manier om eten te bereiden. Op hoog vuur bereid je snel gesneden vlees, vis en groenten. Op deze manier blijven voedingswaarden optimaal behouden. Het is dus een gezonde bereidingswijze, oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Doordat de bereiding weinig tijd kost is het ideaal voor drukke doordeweekse avonden. Je zet in een handomdraai een snelle, gezonde, smakelijke en zelfgemaakte maaltijd op tafel. Ideaal voor elk huishouden, van alleenwonenden tot grote gezinnen.

Wanneer je denkt aan wokken dan zie je waarschijnlijk een grote ronde pan voor je, met flinke vlammen eronder. Wokken gebeurt van oudsher op gas. Standaard wokpannen zijn daar dan ook voor gemaakt: ze hebben een ronde, bolle bodem. De vlammen verwarmen niet alleen de onderkant maar ook de zijkanten van de pan. De wok bereikt in korte tijd een hoge temperatuur.

Bij koken op inductie is het van belang dat de bodem van de pan contact maakt met de kookplaat. De bodem van de pan moet dan dus juist goed plat zijn. Een gewone wokpan kun je dus niet gebruiken op een inductie kookplaat. Maar inductie heeft veel voordelen: er is geen gasaansluiting nodig, het is zuinig en de plaat koelt snel af. Dit verhoogt ook de veiligheid, zeker als je jonge kinderen in huis hebt. Gelukkig zijn er genoeg woks op de markt die speciaal ontworpen zijn om toch op inductie te kunnen wokken. Zo kun je de voordelen van een wok en de voordelen die koken op inductie biedt toch met elkaar combineren.

Er bestaan ook inductiekookplaten met een holte speciaal voor een wokpan. Maar als je niet toevallig toch net aan een nieuwe keuken toe bent dan is het natuurlijk veel goedkoper om alleen een nieuwe pan te kopen dan om een compleet nieuwe kookplaat met bijpassende ronde wok voor inductie aan te schaffen.

Investering

In plaats van elke twee jaar een goedkope pan aan te schaffen waarvan je na een paar maanden langzaamaan de anti-aanbaklaag begint op te eten, kun je ook investeren in een echt goede pan. Dit levert meer gebruiksgemak op, is een stuk gezonder en op termijn nog goedkoper ook.

De maat

Als je dan zo’n investering doet dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Denk bijvoorbeeld goed na over de maat van de pan die je wil kopen. Dit hangt af van de grootte van je huishouden, van hoe vaak er mensen bij je komen eten en of je soms voor meerdere dagen tegelijk koopt. Als je een pan koopt die lang mee gaat, kan het zelfs verstandig zijn om rekening te houden met de grootte van je huishouden in de toekomst. Verwacht je de komende jaren een gezin te stichten of gaan de kinderen binnenkort juist de deur uit? Al deze factoren beïnvloeden welke diameter het meest geschikt is. Koop bij twijfel liever een iets grotere pan, dit kan minder kwaad dan een te kleine pan.

Het materiaal

Wokpannen voor inductie worden van verschillende materialen gemaakt. Zo heb je met een gietijzeren pan bijvoorbeeld een heel ander product in handen dan wanneer je kiest voor een wok met een anti-aanbaklaag. En ook in die lagen zit veel verschil. Kies voor een pan die lang meegaat en geen giftige stoffen bevat. Je bereidt er tenslotte je voedsel in. Sommige pannen worden duurzaam geproduceerd, dit wordt dan op de website of op de verpakking vermeld. Het materiaal van de pan bepaalt ook of deze in de oven mag. Let goed op, soms mag de pan in de oven maar de deksel niet. Een enkele keer geldt dit zelfs voor het handvat. Dit is dan meestal wel te demonteren, maar als je je pan vaak in de oven wilt zetten kan dit toch een flink nadeel zijn.

Onderhoud

Veel wokpannen voor inductie mogen volgens de fabrikant in de vaatwasser. Belandt de pan daar een keer per ongeluk, dan is er ook weinig aan de hand. Maar de werkzame stoffen in vaatwasblokjes zijn over het algemeen een stuk agressiever dan gewoon afwasmiddel. Eigenlijk is afwassen op de hand voor elke pan beter, hij gaat dan veel langer mee. Als de pan een goede anti-aanbaklaag heeft is afwassen ook een kleine moeite, de etensresten laten dan makkelijk los. Bovendien bespaart het veel ruimte in de vaatwasser.

Let op

Alle wokpannen die we hebben vergeleken hebben een platte bodem. Koop geen ronde wok voor inductie zonder dat je een wokring of wokkuil hebt. Een wok met een ronde bodem is zonder wokring niet te gebruiken op een gewone inductie kookplaat.

Al koop je een pan voor alle warmtebronnen, als je hem op inductie wil gebruiken dan moet je hem niet op andere warmtebronnen gebruiken. De pan zal het dan prima doen, maar als de bodem kromtrekt werkt hij daarna niet langer meer op een inductie kookplaat. Een voor de oven geschikte inductiepan kun je wel in de oven gebruiken.

Overige inductie wokpannen

Chalinga
Logo